Lars Spuybroek

Lars Spuybroek (Rotterdam, 1959) is een Nederlandse architect en kunstenaar. Hij studeerde in 1989 cum laude af aan de TU Delft. Het jaar daarop won hij de Archiprix voor zijn inzending van het Palazzo Pensile, een nieuw paleis voor Koningin Beatrix op het Rotterdamse Brienenoordeiland. Vlak daarop begon hij met Maurice Nio het tijdschrift in boekvorm NOX, waarvan vier delen uitkwamen tussen de jaren 1991 en 1994. Sinds 1995 voert Lars Spuybroek de naam NOX alleen voor het bureau dat kunstwerken en gebouwen ontwerpt.

Met deze methode ontwerpt Lars voor Cor Unum de vaas “Tommy “.

Lars Spuybroek brak internationaal door als architect met het waterpaviljoen te Neeltje Jans (1993-1997). Het is het eerste gebouw dat zowel een interactief interieur heeft als een zgn. continue geometrie, waarbij vloeren, wanden en plafonds naadloos in elkaar overvloeien. Deze vorm van "blob-architectuur" werd later in een grote overzichtstentoonstelling in het Centre Pompidou (2003) te Parijs "non-standard architecture" gedoopt. Deze architectuur staat een technologische revolutie voor waarbij de computer het instrument wordt om pure herhaling van elementen te vervangen door continue variatie. De computer wordt zowel ingezet bij het ontwerpproces (CAD) als bij de fabricage (CAM). 

In 2001 baarde zijn ontwerp voor het nieuwe WTC te New York internationaal veel opzien. In 2004 kwamen er verschillende werken van Lars Spuybroek gereed. In Frankrijk werd het Maison Folie de Wazemmes geopend, een cultureel centrum in het hart van een probleemwijk in Lille. In Nederland werd tevens de D-toren opgeleverd, een interactieve [2] sculptuur voor de stad Doetinchem Vlakbij Eindhoven, in Son-en-Breugel, werd het Son-O-House geopend, een interactieve geluidssculptuur bedacht in samenwerking met geluidskunstenaar Edwin van der Heide.

In 2001 werd Lars Spuybroek benoemd tot hoogleraar Digitale Ontwerptechnieken aan de Universiteit van Kassel in Duitsland. Daarnaast was hij tot 2005 verbonden aan de Columbia University te New York. Sinds 2006 is hij Professor en de Ventulett Distinguished Chair in Architectural Design aan het Georgia Institute of Technology te Atlanta.

www.noxarch.com

by Lars Spuybroek