Designkwartier Den Haag

Cor Unum zal tijdens het Festival Designkwartier, dat wordt gehouden van 27 t/m 29 mei in Den Haag, werk presenteren van toonaangevende ontwerpers die onder de noemer Changing the Skin op zoek zijn gegaan naar innovaties in het traditionele keramisch proces.

Met Changing the Skin is onderzocht op welke wijze ‘ingebroken’ kan worden in het traditionele keramische proces. Was van oudsher het ergste wat er binnen het keramisch ambacht kon gebeuren een deformatie tijdens het productieproces, nu was deformatie juist de opzet van de ontwerpers. Deformatie kan plaatsvinden in ieder stadium van het keramisch ambacht, van mal tot en met de afwerking. Zo is de mal – het ooit zo heilige basismodel - door interventie van de vormgeving bij sommige ontwerpen onderhevig aan toevoegingen en toepassingen waardoor de uiteindelijke vorm gekenmerkt wordt door een vorm van deformatie. Ook bij het gieten, het uithalen, het droogproces en het bakproces en het glazuren vinden door tussenkomst van de vormgevers mutaties plaats die vaak een organisch karakter hebben. Het resultaat is altijd anders, maar wel als bedoeld.

De ontwerpers verbonden aan Cor Unum hebben inmiddels een uitdagende collectie tot stand gebracht. Werk van onder meer Maarten Baas, Roderick Vos, Floris Wubben, Studio rENs, Kranen/Gille, Alex de Witte, David Derksen, Floris Hovers en Mae Engelgeer - illustratief voor deze vernieuwingen in het keramisch proces – maakt deel uit van de Cor Unum presentatie tijdens Designkwartier. Zie ook: www.festivaldesignkwartier.nl

« Go Back