Wat Den Bosch en Keramiek met elkaar te maken hebben

den-bosch-aangezicht
Via Liam Read in Den Bosch

Ontwerpen in combinatie met keramisch materiaal levert prachtige resultaten op. Den Bosch staat niet alleen bekend om zijn historische centrum en de heerlijke Bossche bollen maar ook staat de stad bekend om zijn connectie met keramiek. Zo er zijn diverse bedrijven te vinden die met dit materiaal werken maar ook museums die diverse collecties tentoonstellen. Wat Den Bosch en Keramiek met elkaar te maken heeft lees je in dit artikel. 

plaatje geschoten in den bosch door joran quinten

Keramiek in Quarantaine

Als je liefhebber bent van prachtige stukken die gemaakt zijn van keramisch materiaal kan een uitstapje naar het Design Museum van Den Bosch niet ontbreken. Hier worden de meest indrukwekkendste internationale stukken uit de collectie van het museum zelf tentoongesteld. Er worden werken gepresenteerd van bijvoorbeeld Jean Lurcat, Ettore Sottsass, Miquel Barceló en Glithero. Het museum wisselt de stukken uit de collectie continu af waardoor je steeds iets nieuws kunt bekijken. 

Bosch keramiek

Eén van de bedrijven die zich bezig houdt met het creëren van keramisch materiaal is Bosch keramiek. Een kleinschalige onderneming dat bestaat uit twee personen. Charlotte Rameckers en René Teunissen. Beide groot liefhebber van keramiek. Ze houden zich vooral bezig met het maken van kopjes en mokken, schalen en vazen en potten. Al het keramiek dat gemaakt wordt is volkomen voedselveilig. Het wordt handgemaakt waardoor je altijd een uniek exemplaar in handen krijgt. 

Jed keramiek

Een ander bedrijf dat zich bezighoudt met het maken van prachtige keramische topstukken is Jed keramiek. Dit bedrijf wordt geleid door Ed en Jette Meissenberg en richten zich vooral op het maken van kunstobjecten die er speels uitzien en de beschikking hebben over opvallende kleuren. De keramische producten die worden gemaakt zijn ook te koop in hun eigen winkel die ze hebben in de Vughterstraat in Den Bosch. Voor een betaalbare prijs schaf je een echte eye-catcher aan. 

Cor Unum Ceramics

In Den Bosch vinden we ook een keramisch productiehuis wat we in ons land heel weinig tegenkomen. Hier wordt samen met de beste talenten de mooiste ontwerpen gecreëerd in combinatie met keramiek. Doordat er verschillende ontwerpers bij dit productiehuis aan het werk zijn wordt er ook veel samengewerkt wat resulteert in geweldige nieuwe ideeën. Cor Unum Ceramics heeft een internationale klantenkring. Zo verkopen ze hun collectie bijvoorbeeld aan het Museum of Modern Art in New York maar ook aan Trico in Tokyo en Tools in Parijs. Hun werk is ook in ons eigen land te vinden want het Amsterdamse Frozen Fountain is ook een klant. 

sprekend en ontroerend voorbeeld van keramiek in den bosch