Keramiek Borden zijn een must

keramiek borden

De keramieken borden zijn de oudste manier om van te eten. Het Keramiek is van klei gemaakt en in de oven verhit. En keramiek borden geven een rustieke sfeer tijdens het eten. De meeste borden zijn dan ook met de hand gemaakt en geglazuurd. 

Hoe prettig zijn keramiek borden om op te eten?

Keramiek is een verzamelnaam van soort gebakken klei of aarde. Het zegt dan nog steeds niets over de materialen en eigenschappen. Er zijn eigenlijk drie groepen genaamd aardewerk, stoneware en porselein. Aardewerk heeft een grilliger uiterlijk. Stoneware is iets sterker en komt vaker voor. Porselein is daar en tegen weer wat steviger en duurzamer. Het breekt minder snel. Gebeurt het toch? Dan kan je het altijd lijmen.

De meeste keramieken borden hebben een glazuur laag. De laag beschermd het bord tegen krassen en vloeistoffen en is minder poreus. Het mooie is dat het gewoon in de vaatwasser kan en ook in de magnetron. Het kan dus tegen een beetje hitte en ook tegen een stootje, wat wel prettig is bij servies.

Dit is hoe je zelf keramiek borden kunt maken

Wanneer je creatief bent, kan je zelf keramiek borden maken. Hoe leuk is het dat je kunt eten van je eigen gemaakte keramiek borden? Je kunt natuurlijk mallen halen zodat je daarmee de borden kan maken maar het kan ook heel erg goed met oude borden. Het is dan van belang dat je de juiste materialen hebt zodat je kan beginnen aan het bord. 

Deze kan je dan naar aanleiding van de mal of een oud bord maken. Het oude bord bekleed je met huishoudfolie voor je met de klei er op gaat werken om de vorm te maken. Wanneer je de klei zo hebt gelegd dat het naar je zin is, snij je alle overbodige klei weg. 

Met natte handen ga je dan langs de randen van het bord om het glad te strijken. Je kunt ook reliëf in de borden maken. Zodat je een uniek keramiek bord hebt. Laat de borden drogen en wanneer deze hard is kan het geverfd worden. Wacht tot de verf droog is en werk het dan af met glazuur en bak het af.