Keramiek Glazuur van A tot Z Uitgelegd

wat is keramiek

Glazuren is best een heel vak apart wilt je dit goed doen. Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden en uitdagingen. Per kleisoort heb je wel een glazuurkeuze nodig. Je kunt niet iedere glazuur op elke klei gebruiken. 

Basisrecept glazuur keramiek

Een basis glazuur bestaat uit drie bestanddelen:

  • De glasmakers: siliciumoxyde, boriumoxyde en ook soms fosforpentoxyde.
  • Stabilisatoren: aluminiumoxide, afkomstig uit klei of veldspaten.
  • Vloei of smeltmiddelen: alkaliën of aardalkaliën.

Wanneer je ze in bepaalde hoeveelheden samenvoegt vormen ze een netwerk. Wanneer je teveel van een bestanddeel hebt, kan dit het netwerk breken. Als je het glazuur gaat maken weeg je de droge grondstoffen, dan worden de grondstoffen met elkaar vermengd en dan het water toegevoegd en vermengd. Als het glazuur de dikte heeft van room is het over het algemeen goed. Het is belangrijk om eerst een basis glazuur te hebben en dan pas de kleurcomponenten toe te voegen aan de basis glazuur. 

Een van de manieren hoe dit wordt gedaan, is middels een keramiek oven.

Mat glazuur keramiek

Wanneer je een mat glazuur gebruikt bij keramiek krijg je geen verglazing tijdens het proces van stoken. Het eind proces van het matte glazuur is dat het ruw en/of poreus is. Over het algemeen wordt het matte glazuur gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het mat glazuur moet altijd aangebracht worden met een kwast. Eigenlijk is het mat glazuur een glazuur met een glazuurfout. Daardoor veroorzaakt het de mattering. Dit is een kristalvorming die tijdens het stollingsproces ontstaat. 

Effect glazuur keramiek

Door glazuur toe te passen op keramiek wordt het aardewerk minder poreus en kan het daarom ook voor het bewaren van vloeistoffen gebruikt worden. Natuurlijk geeft het ook een mooie gloed over de keramiek. Het effect van glazuur op keramiek is:

  • Het maakt de keramiek waterdicht
  • Het verfraaid het voorwerp
  • Het beschermd de keramiek van invloeden van buitenaf
  • Het verhoogt de duurzaamheid van de keramiek

Lees verder op WikiHow