Keramiek lijmen? Dat doe je met deze 4 producten

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je mooie keramieken vaas of bloempot kapot valt. Erg zonde natuurlijk en je zult net zien dat het een exemplaar is wat je van iemand hebt gekregen die je lief is en wat je eigenlijk niet kwijt wilt. Er zijn dan een aantal opties hoe jij het zelf weer kunt repareren.

Hoge Temperatuur

Wanneer je keramiek wilt lijmen heb je er lijm voor nodig die ook bestand is tegen hoge temperaturen. Er zijn op het internet veel lijmen te vinden die je kunt gebruiken om keramiek te lijmen. Er zijn een aantal lijm soorten die geschikt zijn om keramiek weer in elkaar te zetten. De meest geschikte:

  • Secondelijm: Deze lijm zorgt ervoor dat binnen een enkele seconde jouw keramiek vaas weer in elkaar staat
  • Siliconenkit: Dit is een watervaste kit waarmee gelijmd kan worden. Deze kit is vaak transparant en bijzonder geschikt om wat kleinere delen aan elkaar te zetten
  • Epoxylijm: Deze lijm is twee componenten en water- en afwasbestendig. 
  • Pattex: Deze lijm kan je gebruiken wanneer het keramiek beschilderd is met acrylverf, DD-lakken of vernis

Wil je de keramiek snel en eenvoudig lijmen kan je het beste transparante siliconenkit gebruiken. 

Met Bison

Met de Bison High temperature lijm kan je lijmen waarbij je te maken hebt met hoge temperaturen. Het hecht dan ook erg goed op keramiek. De hittebestendige siliconenkit werkt heel erg goed voor het verlijmen of afdichten van keramiek wat tot een maximum van driehonderd graden blootgesteld wordt. 

Op hout lijmen

Wanneer je een goede lijm in huis moet hebben voor de keramiek te lijmen die je ook nog eens kan gebruiken om hout te lijmen dan kan je denken aan Pattex contactlijm. Deze lijm is dus voor hout en Keramiek maar ook voor metaal, pvc, glas, vilt, kurk, leer en rubber. Het is in elk geval wel goed om te gebruiken als het gebruikt wordt bij hoge temperaturen. 

Epoxy lijm

Epoxy lijm is een hele goede lijm voor temperatuurbestendigheid. Het kan namelijk een temperatuur hebben tot wel honderddertig graden. De epoxylijm moet worden uitgehard omdat het een harde lijm is. Juist door de hoge temperatuur krijg je een goede hechting. Deze lijm is dan ook bestand tegen kou, extreme hitte, luchtvochtigheid, verschillende oplosmiddelen en andere omstandigheden. De voordelen zijn:

  • Zeer hoge temperatuurbestendigheid tot wel honderddertig graden
  • Het heeft lange verwerkingstijd
  • Het kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen