Hoe kun je zelf keramiek maken?

keramiek-maken

Wanneer je het leuk vindt om creatief bezig te zijn om keramiek te maken dan kan je er natuurlijk ook zelf mee aan de slag gaan. Je kunt dit met een draaischijf doen maar ook gewoon zonder. Je hebt nu vast wel wat vragen maar we zullen kijken of we dit misschien kunnen oplossen. 

Keramiek maken zonder draaischijf

Keramiek is heel erg goed te maken zonder draaischijf. Met een pak klei en gewoon wat voor jezelf los gaan kom je toch best al wel heel erg ver. Je hoeft echt niet een kunstwerk te hebben die ook gemaakt is door een kunstenaar. Elk keramieken handgemaakt ontwerp is uniek. Juist door iets met de hand op te bouwen is de oudste techniek om klei te vormen tot keramiek. 

Zorg er voor dat je de klei altijd goed kneed zodat de luchtbelletjes er uit zijn. Het kan anders zijn dat door de luchtbelletjes tijdens het bakken breuken ontstaan. Als je het ook goed kneed dan is de klei soepel genoeg om te bewerken. Begin altijd eerst met een klein stukje klei zodat je de eerste keer een klein werkstukje maakt. Je kunt wat hulp middelen gebruiken om de overige klei die te veel is weer te verwijderen. Uiteraard kan je kiezen uit klei dat je kunt afbakken maar ook klei dat je kan laten drogen. 

Hoe kun je keramiek maken

Keramiek kan je op meerdere manieren maken. Je doet dit altijd met klei naar keuze. Je kunt namelijk kiezen voor klei wat je moet afbakken maar ook klei wat aan de lucht droogt. Daarbij kun je keramiek maken door het met de hand te maken maar ook met een draaischijf. Je kunt ook met vloeibare klei bakjes gieten. Wanneer je klei met de hand maakt kan je dit doen uit een brood studieklei, aardewerk of porselein gieten in gietmallen van gips of je gaat vazen draaien op een pottenbakkersschijf met draaiklei. 

Keramiek beeld maken

Wanneer je een beeld gaat maken van keramiek heeft dit natuurlijk een aantal stappen dat het moet maken. 

  • Maak het basisbeeld van je klei
  • Geef het basisbeeld van klei vorm
  • Details toevoegen aan het basisbeeld van klei
  • Afbakken of biscuit stoken 
  • Dan glazuren en decoreren
  • Doe dan het beeld wat gedecoreerd en geglazuurd is in de glazuur stook
  • Wanneer het dan uit de glazuur stook komt heb je het eind beeld

Elk beeld is uniek gemaakt! Lees ook verder over het zelf maken van borden.