Keramiek schalen? Dit moet je er over weten

keramiek-presentatie

Sinds de oudheid worden er al keramiek schalen gemaakt. Over het algemeen worden ze gebruikt om eten en andere producten in te doen om op te dienen. Tegenwoordig worden er nog steeds keramische schalen gebruikt. En niet alleen voor gebruik maar ook voor decoratie. 

Wat voor soorten en maten keramiek schalen zijn er

De keramiek schalen zijn er in veel vormen en maten. Zoals een platte schaal, ronde schaal, vierkante schaal of een klein schaaltje. De schalen worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De een gebruikt het om eten in op te dienen, weer een ander maakt er een fruitschaal van. 

Italiaans design keramiek schalen

Er zijn keramiek schalen uit Italië. De Italiaanse design op de keramiek schalen trekt iedereen wel heel erg aan. Zo breng je de eettafel in mediterrane sferen. Zo heb je als design op de schalen tomaten, citroenen en olijven staan. In Italië kan je de mooie keramiek schalen vinden in verschillende plaatsen. De Italiaanse keramiek is door de Etrusken geproduceerd. Zij hadden daar de techniek Bucchero voor. In elke regio is er een eigen specialiteit op het gebied van Keramiek. 

Wat maakt schalen van keramiek bijzonder

Iedere keramiek schaal is uniek en bijzonder omdat ze met de hand vervaardigd worden. De schaaltjes van keramiek kunnen in de oven, de magnetron en de vaatwasser. De keramiek schaaltjes kunnen ook wel tegen een stootje. Het mooie van keramiek schalen is dat je ze in verschillende kleuren kan verkrijgen. Ze kunnen geglazuurd worden in de gewenste kleur.

Keramiek schalen zelf maken

Keramiek is natuurlijk ook zelf goed te maken. Als je wel van de creatieve hand bent is dit zeker iets wat je eens moet proberen. Het is ook een heerlijke rustige bezigheid waar je zelf ook heel relaxt van wordt en je maakt je hoofd leeg. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei. Je kunt de klei in elke gewenste vorm kneden zodat de schaal naar wens is. 

Wanneer je zelf keramiek schalen wilt gaan maken zorg dan er voor dat je klei met een natuurlijke kleur gebruikt. Bij het vormen van de klei, doop je de handen steeds een klein beetje in water. Daardoor word de klei zacht en kneedbaar om de schaal te kunnen vormen. Na het kneden in de juiste vorm, ga je het laten drogen om daarna te bakken. Daarna kan het glazuren beginnen en dan moet je schaal nog even afgebakken worden.