Alles wat je over een keramiekoven moet weten

Een keramiekoven is een oven waar je prachtige creaties mee kunt maken. Het wordt veel gebruikt door pottenbakkers. Als je besluit om over te gaan tot aankoop van zo’n oven dan is het belangrijk dat je met verschillende punten rekening houdt. Zo is het goed om te weten waar een keramiekoven allemaal aan moet voldoen en wat de aanschafprijzen zijn. Verder moet je ook rekening houden met terugkerende onderhoudskosten. 

Wat is een keramiekoven?

De keramiekoven is een oven dat wordt gebruikt om stukken te maken. Het wordt vooral gebruikt door bijvoorbeeld pottenbakkers maar ook kunstenaars. De buitenkant van de oven is gemaakt van metaal en de materialen zijn hittebestendig waardoor er gewerkt kan worden op hoge temperaturen. Door de hitte zal je creatie hard worden. Hoe hoger de temperatuur is hoe meer dat de stevigheid bevordert. 

uitleg op video over keramiekoven

Waar moet een keramiekoven aan voldoen?

Het aanschaffen van een keramiekoven is een grote aankoop en daarom is het belangrijk dat je van te voren zoveel mogelijk informatie inwint waar het apparaat aan moet voldoen. Dit hangt natuurlijk af waar jij het voor wilt gaan gebruiken. Pottenbakken, glasfusing of het inbranden van verf.

Wil je een oven die multi inzetbaar is kan dat natuurlijk ook. Je moet ten eerste kijken naar de grootte van de oven. Als je weet wat je wilt gaan maken weet je welke afmetingen je moet hebben. Wil je één creatie bakken of meerdere tegelijkertijd? Ook zijn er diverse modellen beschikbaar. Ovens met een voor- en een bovenlader.

De voorlader heeft aan de voorkant een deur waardoor je heel eenvoudig je creaties in de oven kunt zetten. Met een bovenlader heb je als voordeel dat je eenvoudiger kleinere creaties naast elkaar kunt zetten. Deze ovens beschikken namelijk over een deksel die omhoog klapt aan de bovenkant.

Tot slot is het van belang om te kijken over welke energiebronnen je thuis beschikt. De meeste keramiekovens maken standaard gebruik van 220/230 volt maar kies je voor een grote oven bestaat de kans dat je 380/400 volt nodig hebt. 

Kosten keramiekoven en punten waar je rekening mee moet houden

De aanschafprijs van een keramiekoven is volledig afhankelijk van welk soort oven je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een oven van minimaal formaat maar je kunt ook een grotere oven kopen als je wat grotere werken wilt maken. Ook zijn ze te verkrijgen in verschillende aansluitingen. Vaak wordt gekozen voor een lichtnet oven omdat deze overal aangesloten kan worden maar het kan ook op basis van krachtstroom.

Verder kun je kiezen of je een deuroven wilt of een bovenlader. Bij het kopen van een keramiekoven is het dus belangrijk dat je rekening houdt met wat voor soort stukken je wilt maken en op basis daarvan kun je de juiste keuze maken. Als laatst moet je rekening houden met onderhoudskosten.

Er wordt geadviseerd om ieder jaar je keramiekoven door een specialist te laten onderhouden zodat deze veilig blijft en zo lang mogelijk mee gaat. Keramiekovens zijn duurzame apparaten dus een tweedehands oven is ook een prima optie als je nieuw te duur vindt.