Wat is de kwaliteit van Keramiek

keramiek-kwaliteit

Waar bestaat keramiek uit

Klei is de belangrijkste grondstof voor het produceren van keramiek. Er zijn heel erg veel verschillende soorten klei maar de traditionele keramiek is van klei gemaakt. Aardewerk is gebakken van klei en wordt vaak naderhand nog geglazuurd. Terracotta is een roodbakkende klei maar wel ongeglazuurd. Van Gresklei wordt steengoed en gres gemaakt. De klei versintert dan. Deze klei wordt vaak gebruikt om vloeistoffen te bewaren. 

Wat zorgt voor de kwaliteit van keramiek

De kwaliteit van keramiek wordt over het algemeen bepaald door of het uniek is of misschien een stuk wat uit een serie komt. Maar ook met welke grondstoffen deze gemaakt zijn. De ene grondstof is goedkoper dan de andere die er gebruikt wordt voor de keramiek. Wanneer het keramiek met de hand gemaakt is dan heeft het ook weer een andere kwaliteit als wanneer het met de machine gemaakt wordt. 

Er zijn natuurlijk kwaliteitsverschillen maar deze kunnen pas gemaakt worden als er onderscheid is tussen de soorten keramiek. Dat zijn drie groepen:

  • Bouwkeramiek: De producten zijn allemaal van klei gemaakt. Deze worden dan ook allemaal in de bouw gebruikt zo kan je denken aan sanitair, vloer- en wandtegels
  • Technische en vuurvaste keramiek: Deze keramiek vindt je onder andere in de machinebouw, autobranche en de medische sector. 
  • Aardewerk en Porselein: Dit is de fijne Keramiek. De temperatuur en zuiverheid van de klei is bepalend voor de classificatie. Van Porselein is de klei zuiver en wordt op hoge temperatuur gestookt. Bij aardewerk is de klein minder van kwaliteit en wordt op een lagere temperatuur gestookt. 

Kan keramiek tegen een stootje

Alle keramische producten kunnen tegen een stootje. Het is een duurzaam product. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en de chemische en mechanische belasting is groot. De producten die van keramiek zijn hebben allemaal een kleurvastheid en zijn vrij van schadelijke stoffen. Omdat ze een lange duurzaamheid hebben en er geen onderhoud is er ook weinig milieu belasting. 

Bij keramische werkbladen moet er uitgekeken worden voor stoten. Dit kan onherstelbare schade veroorzaken. Ook reinigingsmiddelen met een hoog PH-waarde moeten voorkomen worden. Schuurmiddelen zijn zeker aan te raden om deze niet te gaan gebruiken. Het mooie van een keramisch werkblad is dat het krasbestendig en hittebestendig is.