Voordelen van keramiek bij Interieur Design

Keramisch materiaal wordt veel gebruikt in keukens en badkamers maar het komt steeds vaker voor in het interieur van andere ruimtes in de woning. Zo zijn er meubels te vinden met keramiek maar ook diverse accessoires die je inrichting helemaal afmaken. We hebben de vier grootste voordelen van het gebruik van keramische materialen voor je op een rij gezet. 

Wat is keramiek?

Keramiek is een verzamelnaam voor alle voorwerpen die gemaakt zijn van klei dat gebakken is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan steengoed, porselein en aardewerk. Keramiek wordt gecreëerd door hitte van een oven. In sommige gevallen wordt dit gecombineerd met druk. Het materiaal is oersterk en ook zeker duurzaam te noemen omdat het weerstand biedt tegen verschillende belastingen. 

Makkelijk schoon te maken en te onderhouden

Tegels van keramiek hebben als grote voordeel dat het zeer eenvoudig schoon te maken is. Ook het onderhouden ervan gaat makkelijk. Vaak is een doekje in combinatie met warm water al voldoende om de meeste vlekken en ander vuil te verwijderen. Als de tegels een stuk grondiger schoon gemaakt moeten worden kun je dit doen door water met afwasmiddel te combineren. Gebruik nooit agressieve middelen om keramiek mee schoon te maken want dit kan er voor zorgen dat het materiaal schade oploopt. Schade dat mogelijk niet meer te herstellen is. Daarnaast is het ook nog eens niet goed voor het milieu. 

Keramiek kan veelzijdig gebruikt worden

Keramiek kan vrijwel in elke ruimte van het huis worden gebruikt. Het is een veelzijdig materiaal. Zo kun je bijvoorbeeld je muren voorzien van keramiek, je vloer of het keukenblad. Tegenwoordig zijn er ook verschillende woonaccessoires te verkrijgen in keramiek. Het is te verkrijgen in diverse kleuren en ontwerpen waardoor keramiek perfect in het interieur van jouw woning past. De trend van nu is om te spelen met een combinatie van kleuren of halve muren aankleden met keramische tegels. Een optie dat bijvoorbeeld goed past bij ruimtes met een wat kleinere oppervlakte. 

Keramiek biedt weerstand

Een ander positief punt van keramiek is dat het weerstand biedt tegen lage- en hoge temperaturen. Zo is het materiaal hittebestendig waardoor het de meest ideale oplossing is om dit materiaal te gebruiken in de keuken. Je kunt een achterwand van keramiek gebruiken tegen het gasfornuis aan maar je kunt je keukenblad ook voorzien van keramiek. Het is dan mogelijk om ovenschalen die net uit de oven komen op het keukenblad te zetten. Gemiddeld kan een blad van keramiek temperaturen aan tot wel 450 graden. Tot slot is keramiek ook krasbestendig.

Keramische meubels en accessoires

Naast keukenbladen, vloeren en muren kun je er ook voor kiezen om keramische meubels- en accessoires in je huis te plaatsen. Wat dacht je van ornamenten, prachtige beelden in de vorm van een gezicht. Dit geeft de ruimte een finishing touch. Ook zijn er lampen van keramiek te vinden die een boost geven aan je interieur. Verder worden er ook steeds vaker meubels ontworpen in combinatie met keramiek. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel met een keramisch blad. Dat wordt een absolute blikvanger van de woonkamer en is daarnaast ook nog eens waterbestendig. Als je een keer een glas drinken er overheen laat vallen brengt dat het materiaal geen schade toe.