Keramiek kennen we allemaal in de vorm van porselein en aardewerk. We hebben het eigenlijk allemaal wel in huis. Glas en diamant vallen ook onder de keramiek. Dat weet niet iedereen.
Keramiek wat is het
Keramiek bestaat uit twee elementen. Non-metallisch en metallisch (metaal). Wanneer je deze elementen samen verhit of onder grote druk brengt krijg je keramiek. Maar keramiek is ook de verzamelnaam voor alles wat gebakken is met klei. Zo kan je denken aan porselein en aardewerk. Glas en diamant vallen ook onder keramiek. Door verhitting ontstaat er keramiek in een oven. Soms wordt er druk toegepast.
Keramiek komt van het woord Keramos af, dit is Grieks. Keramos staat voor leem, pottenbakkersklei, er wordt dan werk gemaakt van klei. Nadat men van de klei wat gemaakt had wordt het gebakken tot een steenachtig materiaal en dan krijg je keramiek.
De belangrijkste grondstof van bouwkeramiek en fijn keramische producten is klei. Deze grondstof wordt in de uiterwaarden van de rivieren in Nederland gewonnen. Uit Groeves worden klei en zand gehaald om Keramische tegels en fijn keramiek te laten maken van zuivere minerale grondstoffen.
Bron: Wikipedia
De voordelen van Keramiek
Keramiek staat bekend om de meeste voordelen die het in gebruik heeft. Keramiek kan dan ook overal voor gebruikt worden. Enkele voordelen zijn:
- Het is hittebestendig
- Het is kras- en slijtvast
- Het is natuurlijk materiaal
- Het is sterk
- Het heeft een lange levensduur
- Het kan goed gerecycled worden
- Het is kleurvast
- Kan tegen veel weersomstandigheden
Waar wordt keramiek voor gebruikt
Vroeger werd de keramiek meestal gebruikt voor serviezen, potten en bouwmaterialen. Tegenwoordig keramiek nog steeds veel gebruikt. Van keramiek worden verschillende gebruiksvoorwerpen gemaakt. Je kunt dan denken aan:
- Potten
- Serviezen
- Porselein
- Steengoed
- Bouwmaterialen als bakstenen, straatstenen en tegels
- Sanitair zoals wasbakken en toiletpotten
- Keukenbladen
- Borden
Maar het wordt ook gebruikt in boren en tandprotheses, kunstgewrichten, implantaten en vullingen.
Op keramiek kan je ook schilderen. Dit kan dan met porselein stiften of acrylverf. Wanneer je de keramiek geschilderd hebt komt er nog een bakproces om op die manier de schilderingen in het glazuur vast te zetten.
Keramiek kan tegen zware weersomstandigheden.
Bron: Bouwindustrie